childhood-food

#THROWBACK KENANGAN ZAMAN KANAK-KANAK

Siapa yang masih ingat zaman kanak-kanak dia? Setiap kali teringat zaman kanak-kanak, rasa macam nak ada mesin masa dan jadi kanak-kanak semula. Zaman itulah zaman yang paling best sekali, takde stress nak fikir study ok ke tak, duit cukup ke tak, masalah dengan makwe pakwe pun takde. Senang je hidup waktu tu. Tapi yang lagi best adalah snek dari babu roti yang ada waktu tu.

1. Keropok

Kalau nak cakap tentang keropok zaman 90an ni, banyak keropok yang memang sampai sekarang tak boleh dilupakan. Contohnya, Super Ring yang masih ada dan masih popular sekarang. Setiap kali makan Super Ring mesti jari akan menjadi oren dan mesti ramai yang akan menjilat jari mereka. Betul tak? Yang suka Super Ring mesti suka Cheese Balls juga kan? Ha, yang ni pun sama je akan buat jari kita oren.

super-ring

Yang lagi legend adalah keropok Tam-Tam dan Mi-Mi. Beli satu paket besar lepas tu kongsi dengan adik beradik lain.

tam-tam

Keropok Popcorn Durian pun sampai sekarang masih popular.

popdurian

Banyak sangatlah keropok yang sedap. Contohnya, Muruku, Keropok Bika dan Mamee Monster.

tumblr_nezm3vzomv1r435pso1_1280

20_13001850_13001850

mamee-monster-noodle-snack-bbq-ayam-flavour-25g-x-40pack-bigbigmart-1510-02-bigbigmart5

2. Biskut

Waktu kecil-kecil dulu mesti suka makan biskut yang manis. Bila fikirkan balik, mesti ibubapa sekarang tak bagi anak-anak mereka makan snek macam ni sebab semua pun manis dan penuh gula! Ni antara biskut-biskut yang popular dahulu.

Apollo
610_1614_1Biskut Chocolate Teddy Bear

teddy-bear-biscuits-1024x1024

Ice Gem

107935_fd62a6d6-9b68-4933-935a-8bd38c96a643

Biskut ice gem ni memang legend la. Sedar tak sedar dah habis satu plastik.

Ada juga Nyam-Nyam dan Yan-Yan iaitu biskut dan juga coklat.

yan-yan

3. Gula-gula

Gula-gula ni memang kawan baik kanak-kanak. Dari gula-gula biasa anda dengar seperti White Rabbit dan Eye Glass Chocolate Candy.

rabbit

party-pack-eyeglass-candy-chocolate-buy-2-free-2-ritzlim20162016-1612-26-ritzlim201620161

Lolipop bentuk kaki, gula-gula lipstick (Push Pop) dan Haw Flakes

dsc_0011

push-pop

download-1

Tidak lupa juga gula getah hitam putih ni dan gula getah, Murukawa Bubblegum dan 88 Super Bubblegum.

az_zhgvciaa5vxn

chewing-gum-stroberi

dsc00101-1

4. Ais Krim

Ais Krim Digimon

b9yaglycuaapiru

Siapa yang pernah kumpul semua hadiah ais krim digimon ni??

5. Coklat

Coklat Payung

csuvydtusaalq-0

Choki Choki

shottype1_328x328

6. Snek Kotak

Waktu kecil-kecil dulu, Tora, Ding Dang dan Jo Jo ni mesti dibeli sebab ada mainan! Di dalam selalunya ada snek seperti sumi, gula-gula ataupun coklat bersama mainan.

suanie-net_

jojo

tora

7. Sampai sekarang masih tak tau apa ni

15253103_209731042813962_6488627335695171584_n

Mesti ramai yang tak tahu nama snek ni juga kan? Siapa yang tahu tu, komen la!

You may also like