childhood-food

#THROWBACK Makanan Popular di Zaman Kanak-Kanak

Siapa yang masih ingat zaman kanak-kanak dia? Setiap kali teringat zaman kanak-kanak waktu tahun 1990+, rasa macam nak ada mesin masa dan jadi kanak-kanak semula. Zaman itulah zaman yang paling best sekali, takde stress nak fikir study ok ke tak, duit cukup ke tak, masalah dengan makwe pakwe pun takde. Senang je hidup waktu tu. Tapi yang lagi best adalah snek dari babu roti yang ada waktu tu.

1. Keropok

Kalau nak cakap tentang keropok zaman 90an ni, banyak keropok yang memang sampai sekarang tak boleh dilupakan. Contohnya, Super Ring yang masih ada dan masih popular sekarang. Setiap kali makan Super Ring mesti jari akan menjadi oren dan mesti ramai yang akan menjilat jari mereka. Betul tak?
Yang suka Super Ring mesti suka Cheese Balls juga kan? Ha, yang ni pun sama je akan buat jari kita oren dan sedap untuk dijilat kan?

super-ring

Yang lagi legend adalah keropok Tam-Tam dan Mi-Mi. Beli satu paket besar lepas tu kongsi dengan adik beradik lain lepas tu bergaduh bila tak cukup untuk satu orang.

tam-tam

Keropok Popcorn Durian pun sampai sekarang masih popular. Kalau peminat durian mesti suka keropok ni kan?

popdurian

Banyak sangatlah keropok yang sedap. Contohnya, Muruku, Keropok Bika dan Mamee Monster. Zaman kanak-kanak dulu mesti nak makan keropok ni, kalau ibu tak bagi mesti ada yang menangis dan merajuk sampai dapat makan keropok ni kan.

tumblr_nezm3vzomv1r435pso1_1280

20_13001850_13001850

mamee-monster-noodle-snack-bbq-ayam-flavour-25g-x-40pack-bigbigmart-1510-02-bigbigmart5

2. Biskut

Waktu kecil-kecil dulu mesti suka makan biskut yang manis. Bila fikirkan balik, mesti ibubapa sekarang tak bagi anak-anak mereka makan snek macam ni sebab semua pun manis dan penuh gula! Ni antara biskut-biskut yang popular dahulu.

Apollo

Ni kegemaran saya, biskut ni mesti akan ada dalam peti sejuk sebab saya akan makan hampir setiap hari.
610_1614_1Biskut Chocolate Teddy Bear

teddy-bear-biscuits-1024x1024

Ice Gem

107935_fd62a6d6-9b68-4933-935a-8bd38c96a643

Biskut ice gem ni memang legend la. Sedar tak sedar dah habis satu plastik. Lepas tu mulut tu rasa macam nak lagi banyak biskut ni..

Ada juga Nyam-Nyam dan Yan-Yan iaitu biskut dan juga coklat. Sekarang ada lagi ke budak-budak yang makan semua ni? Kalau nak beli pun tak banyak yang jual semua ni lagi kan.

yan-yan

3. Gula-gula

Gula-gula ni memang kawan baik kanak-kanak. Dari gula-gula biasa anda dengar seperti White Rabbit dan Eye Glass Chocolate Candy. Gula-gula eye glass tu la yang paling best, dapat jadi mainan lepas habis. Ke ada yang tak nak makan gula-gula tu sebab tak nampak cantik kalau gula-gula dah takde?

rabbit

party-pack-eyeglass-candy-chocolate-buy-2-free-2-ritzlim20162016-1612-26-ritzlim201620161

Lolipop bentuk kaki, gula-gula lipstick (Push Pop) dan Haw Flakes

dsc_0011

push-pop

download-1

Tidak lupa juga gula getah hitam putih ni dan gula getah, Murukawa Bubblegum dan 88 Super Bubblegum. Gula getah hitam putih ni memang legend la, semua kalau pegi kedai runcit mesti akan beli gula getah hitam putih ni lepas tu tengok siapa yang boleh tiup belon yang terbesarkan?

az_zhgvciaa5vxn

chewing-gum-stroberi

dsc00101-1

4. Ais Krim

Ais Krim Digimon

b9yaglycuaapiru

Siapa yang pernah kumpul semua hadiah ais krim digimon ni??

5. Coklat

Coklat Payung

csuvydtusaalq-0

Choki Choki

shottype1_328x328

6. Snek Kotak

Waktu kecil-kecil dulu, Tora, Ding Dang dan Jo Jo ni mesti dibeli sebab ada mainan! Di dalam selalunya ada snek seperti sumi, gula-gula ataupun coklat bersama mainan.

suanie-net_

jojo

tora

7. Sampai sekarang masih tak tau apa ni

15253103_209731042813962_6488627335695171584_n

Mesti ramai yang tak tahu nama snek ni juga kan? Siapa yang tahu tu, komen la!

You may also like

Kat

Don't touch me